Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Balıkesir'de yaşananlar ‘Deprem' değil ‘Depremcikmiş'!

Balıkesir

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir'de son 1 aydır meydana gelen sarsıntıların deprem değil depremcik olduğunu söyledi. Ercan Gazete haberlerine bakıp büyük deprem olacak söylemlerine inanmayın. Balıkesir'de büyük deprem beklemiyoru

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir’de son 1 aydır meydana gelen sarsıntıların deprem değil depremcik olduğunu söyledi. Ercan “Gazete haberlerine bakıp büyük deprem olacak söylemlerine inanmayın. Balıkesir’de büyük deprem beklemiyorum.” dedi.
Balıkesir Karesi Belediyesi’nin düzenlediği ‘Sallanacak vakit yok, harekete geç’ sloganıyla düzenlediği deprem konulu panelde konuşan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir’de son 1 ayda meydana gelen sarsıntıların deprem değil depremcik olduğunu açıkladı.
Balıkesir’de büyük deprem olacak şeklinde halk arasında ve gazetelerde yer alan haberlerin dikkate alınmamasını isteyen Ercan şunları kaydetti: “Karesi Belediyesi’nin bulunduğu bölge eski yapıların yer aldığı sağlam bir alan üzerine kurulu ve depremde en az etkilenecek bir yer. Balıkesir’de deprem olamayacak demek yanlış. Tabi ki olacak ama hazırlıklı olacağız. Balıkesir, Sındırgı ve Gönen bölgesindeki kırıklardan korkmamız gerekiyor. Balıkesir merkezde büyük deprem olursa şiddeti de 7 olur. Deprem yanlışı bulur ve bedelini de daima ödetir.”
Balıkesir’de 20 yılda bir 6-7 şiddetinde bir deprem olması gerektiğini kaydeden Ercan “Bigadiç ve Kepsut dolaylarında orta şiddet bir deprem olursa şaşırtmaz. Balıkesir’de 6,5 şiddetinde deprem 75 yılda bir, 7 şiddetinde ise 100 yılda bir olur. Gazetelerde ve halk arasında söylenen büyük deprem olacak kaygısına katılmıyorum. Balıkesir’de son 1 ayda arka arkaya meydana gelen sarsıntılar deprem değil depremcik. Biz 4 şiddetinin altındaki sarsıntıları depremcik olarak adlandırıyoruz. Türkiye 2. derece deprem ülkesi ancak yıkım açısından dünya 5.si. Bir ülkede ekonomi ne kadar iyi ise deprem senden o kadar uzak durur. ABD’de deprem 7.3’den sonra ölümcül olurken Türkiye’de bu oran 5.3, Güneydoğu’da 3.8, Batı Anadolu’da ise 6. Varlıklı insan deprem zemin etitünü iyi yapar. Balıkesir’de deprem fırtınası olan yerler Savaştepe, Sındırgı, Bigadiç. Her deprem fırtınasından sonra büyük deprem olacak diye bir şey söz konusu değil. Depremcikleri abartarak haber yapan gazetelere inanmayın. Çarpıntı gelip gider bazen de çarpıntı kalp krizine yol açar ve büyük deprem olur. Depremin derinliği ne kadar az ise yıkım o kadar fazla olur. Japonya’da 70 km., Türkiye’de 10, Balıkesir’de ise 5-7 km.” dedi.



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı